Så kom Stjärnsyskon till

Under flera år har jag själv varit anhörig till ett syskon som mår dåligt. Under flera tillfällen när det har varit som jobbigast skulle det var varit skönt att veta hur man gör som anhörig att orka stå kvar, stötta och stå ut. Det finns många som mår dåligt och för dem finns det mycket olika hjälpinsatser för. Ännu fler anhöriga finns det i en kris, men hjälpinsatser för dem är drastiskt mindre. Som anhörig är man en viktig del för den som mår dåligt, även om det inte alltid märks att det skulle vara så. En stor utmaning för en anhörig är att hitta en balans och strategier i sitt liv för att orka ”leva ett normalt liv” och samtidigt orka stötta den som mår dåligt.

 

Ordet Stjärnsyskon kommer av mång olika delar. Den första är att man ibland brukar kunna höra uttrycket ”du borde ha en stjärna på himlen” när man har gjort något bra. Det stämmer verkligen när man är anhörig, för det är verkligen inte lätt alla gånger. Den andra delen är att många som mår dåligt brukar ha svårt och sova på nätterna, när det är vakna på nätterna ska kunna kolla ut på natthimlens stjärnor och symbolisera stjärnorna med de anhöriga. Dessutom syns stjärnorna inte alltid och lyser inte lika klart, men vi anhöriga finns alltid där i mörkret även om vi inte syns. Den sista delen är att genom ha en symbol som är en stjärna är att kunna symboliser styrka.

 

I mina inlägg framöver kommer jag dela med mig av tips, råd, strategier och egna erfarenheter hur man orkar som anhörig.

   


 

Kommentera inlägget här :